- 1 л прясно мляко
- 6 бр. яйца
- 200 г захар
- 1 с.л. захар
- 4 с.л. брашно
- 1 ванилия
- 1 ч.л. кафе (какао)
Млякото се налива в тенджера и се слага на котлона да се загрее (да не е много горещо). Разделят се жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват с 200 г захар в купа, докато по-голямата част от захарта се стопи, прибавят се 4 с.л. брашно и ванилията и се доразбива сместа. Добавя се постепенно и загрятото мляко, като биенето продължава. Разбитата смес се връща в тенджерата и на слаб огън, при непрестанно бъркане, се доварява, докато се получи крем, който се оставя да изстине напълно. Когато кремът изстине, се разбиват белтъците на сняг с 1 с.л. захар и много внимателно (за да не спаднат), лъжица по лъжица, се добавят към крема, като се бърка с дървена лъжица само в една посока, докато се получи еднородна пухкава смес. В малка купичка се отделя част от сместа и към нея се добавя 1 ч.л. кафе или какао, разбърква се и се връща към основната смес, която вече е в подходящ за замразяване съд, разбърква се леко, за да се получи мозаечен ефект и се слага във фризера да замръзне. Може, по желание, да се оцвети с готварски бои и да се сложат различни аромати на различните цветове.
|